Amerikanska kulstötaren Raven Saunders, OS-silvermedaljör 2021, gjorde X-tecknet under prisceremonin i Tokyo – 'skärningspunkten där alla förtryckta människor möts', förklarade hon efteråt. Arkivbild.
Amerikanska kulstötaren Raven Saunders, OS-silvermedaljör 2021, gjorde X-tecknet under prisceremonin i Tokyo – 'skärningspunkten där alla förtryckta människor möts', förklarade hon efteråt. Arkivbild. - Foto: Francisco Seco/AP/TT

Här är fotbollens nya tecken för rasism

Händerna korsade vid handlederna och höjda i luften. Det är tecknet Fifa vill att spelare använder för att påkalla domarens uppmärksamhet vid incidenter som rör rasism eller diskriminering.


Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har länge arbetat med att hitta de rätta verktygen för att motverka mot rasism inom världens största sport.

Ordföranden Gianni Infantino lovade för månader sedan att lägga fram ett världsomspännande förslag. Han har bland annat rådfrågat den brasilianske stjärnan Vinicius Junior, som upprepade gånger blivit ansatt i den spanska ligan.

Under den pågående kongressen i Bangkok uppmanar Fifa alla 211 medlemsnationer att slå ned på rasism och att sådan framöver ska ses som ett regelbrott som får konsekvenser.

Förlorade matcher kan bli en.

I förslaget ingår en gest som ska gälla över hela världen, korsade händer som höjs i luften. En sådan från spelare ska vara signalen som gör domaren uppmärksam på att något som rör rasism eller diskriminering inträffat.

Det är första steget i en lång process, om nödvändigt. Spelet pausas, varningar sänds ut på arenan, lagen lämnar planen och i det sista steget avbryts matchen.

"Tiden har kommit för fotbollen att förenas för att otvetydigt engagera sig som en global gemenskap för att ta itu med frågan om rasism i spelet", skriver Fifa i ett brev till medlemsländerna.

Fifa lägger fram förslaget på fredag och vill att det anammas av samtliga medlemsländer.

Gesten med korsade händer gjordes av amerikanskan Raven Saunders vid medaljutdelningen i damernas kula i Tokyo-OS 2021. Den vill nu fotbollen använda sig av.

"Det är skärningspunkten där alla människor som är förtryckta möts", sade Saunders.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!