Växjös målvakt Emil Larmi jublar efter att semifinalplatsen säkrats.
Växjös målvakt Emil Larmi jublar efter att semifinalplatsen säkrats. - Foto: Pär Bäckström/TT

Växjö till semifinal efter märkligt avgörande

Växjö är klart för SM-semifinal i ishockey. Kalle Kossila avgjorde med ett märkligt 2–1-mål i förlängningen, vilket innebar 4–0 i matcher mot Luleå. Jag visste inte hur de skulle bedöma situationen, säger finländaren till TV4 Play.

Efter fyra raka segrar har Växjö säkrat en plats bland de fyra främsta och en semifinalplats mot Rögle, som samtidigt slog ut tabellettan Färjestad i fyra raka matcher.

Växjös fjärde kvartsfinalmatch, i Luleå, blev tät och tajt och avgjordes inte förrän 11.44 in i den första förlängningsperioden.

Eric Martinsson frispelade Kalle Kossila vid den bortre stolpen. Finländaren direktsköt, Luleåmålvakten Matteus Ward räddade med benskyddet, men gled sedan över den egna mållinjen samtidigt som han stötte målburen ur position.

Videogranskning

Inget mål, var det första beslutet från domaren.

Videogranskning, blev nästa.

Och efter lång väntan stod det klart. Mål för Växjö, 2–1 i matchen och 4–0 i kvartsfinalen.

— Jag såg att den passerade mållinjen, men jag visste inte hur de skulle bedöma situationen. Men de andra i laget sade att det borde godkännas och så blev det, säger Kossila.

— Vi var flera som gick hårt på mål och det gav mig lite utrymme. Det var inget jätteskott men det var tillräckligt.

Orkar inte tänka semi

Gästerna tog ledningen med 1–0 efter 08.43 av den första perioden. Hugo Gustafsson sköt från ena tekningscirkeln och fick se pucken gå i mål via lagkompisen Emil Sylvegård.

Jesper Sellgren kvitterade med knappt sex minuter kvar att spela av den andra. Det var en tjusig utjämning där 25-åringen rundade en Växjöspelare och sneddade in snävt framför mål innan han satte en backhand upp i det bortre krysset.

I förlängningen skapade Kalle Kossila flera heta chanser för Växjö. Till slut gav det en semifinalplats. Men matchhjälten orkar inte tänka på den kommande bataljen mot Rögle riktigt än.

— Det kan jag inte tänka på nu redan. Nu måste vi få vila. Men det kommer bli ännu en riktigt tuff match, säger Kossila.