Så här är den tillfälliga nödhamnen tänkt att fungera.
Så här är den tillfälliga nödhamnen tänkt att fungera. - Foto: Anders Humlebo/TT

USA: Flytande hamn i Gaza färdigbyggd

En tillfällig och flytande pir har byggts färdig vid Gazas kust, meddelar den amerikanska militären. Därmed upprättas en skör men öppen väg för förnödenheter och hjälp som kan nå en lidande civilbefolkning.


Bygget beordrades av den amerikanska regeringen för två månader sedan. Amerikanska militärfartyg har bistått en insats där stora flytande pontoner har satts ihop till en större brygga.

Israel har vid sidan av detta trappat upp en militär operation vid gränsstaden Rafah i syd, där dess styrkor också har tagit kontroll över och stängt gränsövergången till Egypten. Försändelser har också haft svårt att komma fram från Jordanien i öst då gränsövergången Kerem Shalom har varit svårpasserad, bland annat på grund av angrepp och blockader av israeliska aktivister.

Den flytande bryggan till havs är å sin sida känslig på andra vis, inte minst för väder och vind. Alla försändelser ska också gå igenom rigorösa kontroller i Cypern innan fartyg tillåts resa vidare och lägga till i Gaza.

Det har tidigare sagts att bryggan till en början ska möjliggöra ett mottagande av motsvarande omkring 90 lastbilar med förnödenheter varje dag, vilket ska kunna utökas till 150 lastbilar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!