Stödet för ett georgiskt EU-medlemskap är stort, men landets stora regeringsparti har varit desto mer tveksamt. Här möter en demonstrant en samling poliser vid sidan av parlamentsbyggnaden (till höger i bild) på tisdagen.
Stödet för ett georgiskt EU-medlemskap är stort, men landets stora regeringsparti har varit desto mer tveksamt. Här möter en demonstrant en samling poliser vid sidan av parlamentsbyggnaden (till höger i bild) på tisdagen. - Foto: Shakh Aivazov/AP/TT

Trots protester – agentlag klubbad i Georgien

Georgiens parlament har slutgiltigt antagit en omstridd agentlagstiftning som för tankar till Ryssland. En stor majoritet av georgierna vill gå med i EU – men landets regering lägger ett betydande hinder på vägen mot ett medlemskap.


Folkmassor har protesterat i Georgiens huvudstad Tbilisi och flera andra städer under lång tid, i vad som har beskrivits som de kanske största proteströrelsen sedan landet blev självständigt. Men regeringspartiet Georgisk dröm har framhärdat.

Trots tusentals demonstranter utanför parlamentet, och ett slagsmål som utbröt i kammarsalen under debatten som föregick voteringen, antogs det kontroversiella lagförslaget med 84 röster mot 30.

Flera gripna

Efter omröstningen har fler protester ägt rum, trots hundratals poliser runt om i centrala Tbilisi som bedömer demonstrationerna som illegala. Ett tiotal personer, av tusentals demonstrerande, har frihetsberövats, enligt det georgiska inrikesdepartementet.

Georgiska parlamentariker i slagsmål i parlamentet, inför den avgörande voteringen.

Den nya så kallade agentlagen innebär att organisationer som får mer än en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som en organisationer som verkar i främmande makts ärende. Det väcker frågor om mediers frihet, om bistånd från bland annat Sverige och om själva lagtexten, som av allt att döma utformats enligt en modell som används i Ryssland för att kringskära civilsamhälle och regimkritik.

Ryssland hyllar

Kreml har efter parlamentets votering hyllat den georgiska regeringen, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

För de många protesterande georgierna handlar det framför allt om EU.

Georgien ansökte om medlemskap i den europeiska unionen kort efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och fick bekräftad kandidatstatus i slutet av förra året, men den nya lagstiftningen får antas gå helt på tvärs med flera helt grundläggande kriterier för att landet någon gång ska kunna bli fullvärdig medlem.

Som demonstranter ser det är det ett avsiktligt försök av Georgisk dröm att stoppa Georgiens färd mot EU. Partiets grundare och de facto ledare, miljardären Bidzina Ivanisjvili, för fram att lagen behövs för att stoppa "utländska marionetter" som försöker utöva inflytande. Med en alltmer västfientlig retorik har regeringen den senaste tiden sagt sig företräda en "tyst majoritet".

Opinionsmätningar har över tid visat att en stor majoritet av Georgiens befolkning – i regel fler än fyra av fem – vill att landet går med i EU.

Demonstranter vid Georgiens parlament i Tbilisi på tisdagen.
Demonstranter vid Europatorget i centrala Tbilisi i lördags kväll.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig tidsangivelse för Georgiens EU-ansökan.

TT
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!