Stena Scandica tog sig till slut för egen maskin in i hamnen i Nynäshamn. Arkivbild.
Stena Scandica tog sig till slut för egen maskin in i hamnen i Nynäshamn. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

MSB efter Stenabranden: Ta egna initiativ

Passagerarfartyget Stena Scandica drabbades av brand och drev strömlöst i hårt väder under flera timmar. Nu har MSB utrett olyckan och slutsatsen är tydlig: Vänta inte på att "någon annan" ska initiera samverkan.


Omkring 300 personer fanns ombord på Stena Scandica när en brand uppstod vid lunchtid den 29 augusti 2022. Fartyget blev delvis rökfyllt och drev i sex timmar i hårt väder. Ett 30-tal barn och äldre evakuerades på kvällen med helikopter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar nu att händelsen visar på stort behov av "proaktivitet" mellan aktörer.

"Tveka inte att inleda samverkan tidigt vid komplexa händelser och vänta inte på att 'någon annan' ska initiera", säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB, i ett pressmeddelande.

Till exempel hölls ett första formellt samverkansmöte först klockan 20, nästan åtta timmar efter det att branden bröt ut.

Länsstyrelsen bör tidigt och på eget initiativ kalla till ett sådant möte, anser MSB, som också betonar att det måste finnas en acceptans för proaktivt handlande "i hela det svenska beredskapssystemet".

Myndigheten pekar även på den kommunala räddningstjänsten, som man anser behöver utveckla sitt proaktiva tänkande och agerande vid komplexa händelser.

Olika nivåer måste därtill samarbeta bättre, enligt MSB.

"Det finns fortsatt behov att utveckla samverkan mellan statliga, regionala och kommunala aktörer vid större olyckor och händelser", säger Larsson.

MSB:s utredning tar inte upp orsaken till branden eller hur räddningsinsatserna tekniskt genomfördes.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!