Bär kan komma att bli en bristvara – då stiger sylten i pris.
Bär kan komma att bli en bristvara – då stiger sylten i pris. - Foto: Scandic Berries Oy/TT & Isabell Höjman/TT.

Populära varorna blir dyrare – riskerar att ta slut

Butikshyllorna avsedda för bär och sylt kan stå tomma i sommar. Flera bärhandlare larmar om att det finns för lite bärplockare i Sverige och att bären kan komma att bli en bristvara.


Bär och sylt är vanliga matvaror som många i Sverige tycker om och handlar. 

Just den svenska sylten har varit föremål för en granskning från EU. I ett nytt direktiv vill man få svenskarna att äta nyttigare, och därför kommer sylt med mindre än 45 gram bär per 100 gram inte längre att få heta sylt, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare. 

Detta innebär att flera olika syltsorter kommer att tvingas ändra sitt recept eller sluta kalla varan för sylt. Men hur det överhuvudtaget blir med sylten i butikshyllorna i år är oklart. 

Nu larmar flera bärhandlare om att dessa varor kan komma att stiga rejält i pris. 

Populära sylten kan bli olaglig – efter mer än 100 år

Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Dessa bärsorter kan komma att bli en bristvara

Enligt P4 Västerbotten kommer det betydligt färre thailändska bärplockare till Sverige i år än vad det gjorde förra året. Detta kan få konsekvenser för de som brukar handla sylt och bär.

– Det finns ju ingen chans till att plocka in till det behov som finns även om det finns lite bär i lager nu. Det kommer ändå ta slut och det kommer bli bristsituation på alla tre bärsorter, säger bärhandlare Sylve Björkman till P4 Västerbotten.

Bärsorterna som bärhandlaren syftar på björnbär, hjortron och lingon.

Migrationsverket väntar just nu runt 3 000 ansökningar om arbetstillstånd från thailändska bärplockare i år. Den summan är bara hälften av fjolårets bärplockare. 

Efterlängtade Arla-produkten kan komma tillbaka

OLW:s stora förändring – gäller redan idag

Därför kan sylt och bär ta slut i butikerna

Björkman är verksam i Värmland och har fått medhåll från andra bärhandlare: Bär kan komma att bli en bristvara i matbutikerna. 

– Försvinner hälften av de thailändska bärplockarna i Sverige kommer det komma in betydligt färre kilon bär till grossisterna och då kommer priserna att stiga, säger Kjell Broberg som är bärhandlare i Lycksele, till P4 Västerbotten

Mat
/