Region Skåne har lurats att betala 1,5 miljoner kronor för mycket till leverantören Bravida. Arkivbild.
Region Skåne har lurats att betala 1,5 miljoner kronor för mycket till leverantören Bravida. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Efter avslöjandet: Bravida krävs på skadestånd

Region Skåne kommer att kräva Bravida på skadestånd efter att ha lurats att betala 1,5 miljoner för mycket till företaget. Regionens fastighetsdirektör menar att Bravidas ledning borde ha tagit uppgifterna allvarligare redan från början.


— Man skulle ha tagit allvarligare på det redan från början, för att kunna vara en seriös leverantör till Region Skåne, säger fastighetsdirektör Pål Svensson.

Överfaktureringarna avslöjades genom ett tips till regionen.

— Vi ser mycket, mycket allvarligt på detta.

Under senhösten informerades installationskoncernen Bravidas ledning om tipset och fick ta del av inspelningar som tyder på systematisk överfakturering. Enligt Pål Svensson återkopplade Bravida senare att företagets interna granskning inte visat på någon systematisk överfakturering.

— Men nu, när vi har gjort polisanmälan, har de uppenbarligen hittat delar som de är mindre nöjda med.

Region Skåne har sagt upp två ramavtal med Bravida, men har inte avbrutit samarbetet med företaget i pågående projekt.

— Pågående projekt ska slutföras, men det blir inga nya beställningar till Bravida.

Pål Svensson uppger också att han fortsatt väntar på underlag från företaget för att kunna genomföra en total genomlysning av vad som hänt de senaste åren.

Hur stort skadestånd regionen kommer att kräva kan han inte kommentera ännu.

— Vi kommer att avvakta förundersökningen som är inledd av åklagare. Vi har för avsikt att både kräva skadestånd och kräva tillbaka de pengar som vi uppenbarligen har betalat för mycket.

TT