Är du 65 och planerar ett giftemål? Då finns det några ekonomiska aspekter som du behöver veta innan.
Är du 65 och planerar ett giftemål? Då finns det några ekonomiska aspekter som du behöver veta innan. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Fällan som ger 800 kronor mindre i pension – varje månad

Att hitta kärleken senare i livet är vanligt. Trots att det medför både glädje och äventyr, finns det ekonomiska konsekvenser som ofta glöms bort. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, berättar varför.


Många blivande pensionärer drömmer om en bra ekonomi och någon att dela det goda livet med. Det senare kan dock medföra oväntade ekonomiska hinder. 

En ny undersökning från Länsförsäkringar visar nämligen att personer som förlitar sig på garantipension, får betydligt mycket mindre pengar om de gifter sig senare i livet. 

Fällan som kan sänka din pension med 27 000 – varje månad

Vad är garantipension?

Länsförsäkringar beskriver garantipensionen som ett grundskydd för den som haft medel, låg eller ingen arbetsinkomst under livets gång. 

För att ta ut sin garantipension krävs det att man är minst 66 år gammal. I Sverige har i dag 57 procent av alla pensionärer garantipension, eftersom deras inkomstpension inte räcker annars. 

Många pensionärer behöver garantipensionen för att fylla ut sin inkomstpension. Foto: Janerik Henriksson/TT

Har du för låg pension? Jämför dig med snittet

Då blir garantipensionen mindre

Under de senaste åren har det blivit allt mer vanligt att gifta sig senare i livet. Bara förra året var det 2 986 personer över 65 som sa ja på altaret, uppger Statistiska centralbyrån

Men lyckan kan bli kortvarig. Så fort paren gifter sig förändras deras ekonomiska situation, eftersom de inte längre räknas som ensamstående. 

Då blir garantipensionen betydligt mindre.

Hur fungerar det i praktiken?

För att tydliggöra hur skillnaden ser ut i praktiken har Länsförsäkringar sammanställt tre exempel, som visar hur mycket mindre pension en nygift 66-åring får i månaden, jämfört med en ogift 66-åring.

Exemplen redovisar tre personers lön under arbetslivet, samt skillnaden i månadsinkomst som ogift eller gift pensionär. Som gift blir pensionen ungefär 800 kronor mindre i månaden. 

  • Inkomstlön: 29 000. Total pension som ogift: 20 600. Total pension som gift: 19 800. 
  • Inkomstlön: 33 000. Total pension som ogift: 22 200. Total pension som gift: 21 400.
  • Inkomstlön: 35 000. Total pension som ogift: 23 100. Total pension som gift: 22 300.

Länsförsäkringar har räknat ut exemplen genom Pensionsmyndighetens beräkningsverktyg. Varje individuell pensionsutbetalning varierar beroende på den enskilda personens situation.

Vill du veta vad som gäller för dig kan du logga in på Minpension.se eller kontakta Pensionsmyndigheten.

"Livsglädje som är svår att mäta i pengar"

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, menar att de nygifta pensionärerna utöver garantipensionen, också riskerar bostadstillägget. 

Gifter man sig och flyttar ihop kan man alltså förlora ytterligare 1 900 kronor i månaden. 

– Men det handlar om gungor och karuseller. Att gifta sig och flytta ihop innebär också att man delar på många gemensamma kostnader och att relationen ger livsglädje som är svår att mäta i pengar, säger hon i ett pressmeddelande

"Relationen ger livsglädje som är svår att mäta i pengar", säger Trifa Chireh. Foto: Isabell Höjman/TT

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

86-åring biten av mus i sömnen på äldreboende: "Fruktansvärt"

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!