Klimat – Allt om klimat och klimathotet – Nyheter24

Klimat innebär de fysiska förhållandena i atmosfären. Dessa fysiska förhållanden är lufttryck, vind, nederbörd, luftfuktighet och temperatur. 

Klimatologi kallas forskningen om klimat och detta ör i sin tur en del av meteorologi. Meteorologen studerar vädret genom att göra väderprognoser över tidsspann på timmar, dagar och veckor. Klimatologen analyserar istället vädret över flera årtionden, på ett internationellt plan används ofta mätperioder på 30 år. 

Termen "klimatförändring" har under senare tid blivit allt mer förekommande inom miljö- och klimatpolitiken. Vanligen syftar termen till nutida förändringar i vårt klimat som orsakas av den globala uppvärmningen –förändringar i klimatet som är orsakat av människan.

3 timmar sedan
Konservativa och ytterhögerpartier går starkt i Europa. Den socialdemokratiska gruppen, gröna gruppen och vänstergruppen backar alla i EU-parlamentet. Men i Norden skördar de rödgröna framgångar. En ganska massiv majoritet är positiv till EU-medlemskapet i de här länderna, säger statsvetaren Marie Demker.
2 dagar sedan 17:06
Statsminister Ulf Kristersson (M) knackar dörr in i det sista på lördagen. Det är antalet röster som räknas och inte känslan, säger han.
3 dagar sedan 07:10
Står fågelkvitter, humlesurr och blomsterängar på spel i EU-valet? Åtminstone enligt forskare, som anser att det är bråttom att enas om lagen om att återställa natur – och hejda den hotande förlusten av arter. Det här borde hanteras lika kraftfullt som covid-pandemin, säger professor Alexandre Antonelli.
6 Jun, 06:58
I Sverige lovar partierna att rädda det vita snuset, hålla Bryssel borta från svenskt skogsbruk eller att förbjuda korta flygresor. Men det här blir de riktigt heta frågorna för det nya EU-parlamentet.
6 Jun, 06:00
Matvanorna i Sverige är sämre för klimatet jämfört med i många andra rika länder. Det skriver forskare i en ny rapport. Främst är det kött- och mejerikonsumtionen som driver på utsläppen. Men det finns några enkla knep för att göra käket mer hållbart.
5 Jun, 16:36
Ett av de kommande fem åren kommer sannolikt att bli det varmaste som uppmätts i världen, enligt en ny rapport. Det skulle stjäla rekordet från 2023 som präglades av dödliga översvämningar, extrem hetta och korallblekning.
2 Jun, 06:48
Har din lägenhet förvandlats till en bastu? Det kan bero på att svenska hus inte är byggda för varma somrar. För vissa personer är hettan direkt farlig.
31 Maj, 18:56
EU-valet är ett "Palestinaval", enligt Vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Ett samlat EU kan stoppa det pågående folkmordet. Det internationella samfundet får inte svika barnen nu.
29 Maj, 12:08
Att rika länder inte öppnat plånboken lika mycket som de lovat har förgiftat stämningen i det globala klimatarbetet. Men 2022 levde givarländerna för första gången upp till målet, bekräftar OECD i en ny rapport.
26 Maj, 08:31
Vattenfyllda källare och bortblåsta tak. De senaste fem åren har 3,3 miljarder kronor betalats ut i försäkringsersättning för naturskador på 50 000 hus i Sverige, enligt en ny sammanställning.
25 Maj, 08:22
Hundratals människor befaras ha omkommit i ett massivt jordskred i Papua Nya Guinea. Räddningspersonal har under lördagen lyckats ta sig fram till platsen.
21 Maj, 05:30
Blommor och träd som vem som helst kan odla i sin trädgård är ett växande hot mot både vägar och tågspår – och kostar stora belopp att bekämpa. Får vi in en “ny lupin” är det ytterst beklagligt, säger Johan Rydlöv på Trafikverket.
20 Maj, 19:16
Att göra kollektivtrafiken mer pålitlig, skydda stadsnatur och sätta klimatet på skolschemat. Det är några förslag från Sveriges första medborgarråd om klimatet – som ska spegla hela befolkningen. Det känns hoppfullt att vi har kunnat enas, säger deltagaren Teresa Ryberg.
19 Maj, 18:36
Planeten är på väg mot minst 2,5 graders uppvärmning, enligt hundratals klimatforskare. Många tror dessutom att det snarare handlar om 3 grader.
18 Maj, 15:38
För 40 miljoner får du magisk havsutsikt – och risk för återkommande översvämningar. En ödesfråga för framtiden, enligt kommunen som bygger vallar runt det exklusiva Falsterbonäset. Men mäklaren Staffan Strandh märker ingen oro hos köparna.
17 Maj, 01:44
Forskare larmar om att den betydande korallblekning, som den amerikanska vädermyndigheten NOAA tidigare i år larmat om, har spridit sig till flera platser på jorden.
16 Maj, 18:56
Den största koldioxidsugen i sitt slag har tagits i drift på Island. En pusselbit när världen bommar sina klimatmål – men trots det bara en droppe i havet.
15 Maj, 19:28
Om vi vill fortsätta fika behöver vi tänka om kring vad vi dricker. Det anser forskare som pekar på en osäker framtid för kaffe och kakao. Men det kanske viktigaste vi kan göra är att dricka upp – och sluta vaska.
14 Maj, 20:24
Den kallas ibland klimatförändringens tysta mördare. Varje år dör över 150 000 människor av extrem värme runt om i världen, enligt en ny studie.
14 Maj, 02:40
Även klimatforskarna kan göra mer för att få koldioxidutsläppen att minska – det visar en ny studie från Lunds universitet som pekar på att vissa klimatforskare bränner halva sin koldioxidbudget på en veckas konferens.
1 2 3 4 ... 45