Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin vid en välkomstceremoni i Peking på torsdagen.
Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin vid en välkomstceremoni i Peking på torsdagen. - Foto: Sergei Bobylev/Kreml poolfoto via AP/TT

Putin och Xi: Politisk lösning krävs i Ukraina

Kinas president Xi Jinping och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin hyllar relationen mellan länderna när de möts i Kina. Ett avtal om ett fördjupat partnerskap har skrivits under av ledarna. Enligt Xi är de överens om att det behövs en "politisk lösning" i Ukraina.


Xi Jinping och Vladimir Putin har på torsdagen skrivit under ett gemensamt uttalande om att fördjupa det strategiska partnerskapet mellan Kina och Ryssland.

— Båda sidor är överens om att en politisk lösning på Ukrainakrisen är rätt väg att gå, säger Xi Jinping vid en presskonferens som sänds i rysk tv, rapporterar AFP.

De två utmålar den starka relationen länderna emellan som en stabiliserande kraft i en kaotisk värld.

— Tillsammans upprätthåller vi principerna om rättvisa och en demokratisk världsordning som återspeglar multipolära realiteter och är baserad på internationell rätt, hävdar Vladimir Putin.

"Främjar fred"

Relationen mellan Kina och Ryssland är på den "högsta nivån någonsin" och fortsätter att utvecklas, sade Putin till den regimstyrda kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina inför tvådagarsbesöket.

Kinas relation till väst har däremot försämrats avsevärt den senaste tiden. Så sent som i tisdags meddelade USA en rejäl höjning av tullarna på ett stort antal strategiskt viktiga importvaror från Kina, bland annat halvledare, batterier och elbilar.

Putins Kinaresa, hans andra på drygt ett halvår, sker på inbjudan från Xi Jinping.

Utan gränser?

De två länderna har de senaste åren utökat sitt ekonomiska samarbete och det strategiska samarbetet har växt sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina.

Kina har framfört att landet inte accepterar "kritik eller påtryckningar" när det gäller landets relation till Ryssland.

Bara dagar innan Ryssland inledde den storskaliga invasionen i februari 2022 lovade Kina ett "obegränsat partnerskap" länderna emellan.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!