- Foto: Henrik Montgomery/TT/ Christine Olsson/TT

Gjort detta på en kyrkogård? Det kan vara ett brott

Kyrkogårdar är en plats dit många går för att hedra och sörja sina nära och kära. Men finns det regler över saker man inte får göra på en kyrkogård? Det har Nyheter24 tagit reda på.


Kyrkogårdar är en plats som för många betyder väldigt mycket. Det är framför allt en plats där man kan minnas och hedra sina nära som inte längre finns med en i jordelivet.

Men det är även en plats för reflektion och sorgarbete. Många som besökt en kyrkogård vet att det är en oskriven regel att man är respektfull mot sin omgivning och lugn på platsen.

Här är sakerna du INTE får lägga ner i graven

Det säger begravningslagen

Men finns det några regler på vad man faktiskt inte får göra på en kyrkogård? Nyheter24 har varit i kontakt med Svenska kyrkans pressekreterare Martin Larsson.

Enligt honom är det svårt att säga vad man får och inte får göra på en kyrkogård, då det faktiskt inte finns några konkreta bestämmelser som gäller alla kyrkogårdar.

– Begravningslagen ger inga konkreta exempel på vad som får och inte får göras, utan där framgår bara att ”en begravningsplats skall hållas i ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum skall alltid iakttas.", säger Martin Larsson till Nyheter24.

Den som bryter mot föreskrifterna i tredje kapitlet paragraf 3 eller femte kapitlet paragraf fem i begravningslagen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Så om man gör ett brott som bryter mot begravningslagen riskerar man alltså i värsta fall fängelse.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Begravde fel person – upptäcktes efter en månad: "Oerhört tragiskt"

"Tillåtet att åka pulka"

Så att platsen är i bra skick och hedrar de döda är egentligen den enda lagen, sedan får varje kyrkogårdsförvaltning bestämma själv vad som gäller på just deras kyrkogård.

– Varje kyrkogårdsförvaltning kan också utfärda egna bestämmelser, på en del platser är det till exempel tillåtet att åka pulka, på andra inte.

Så vad man absolut inte får göra på en kyrkogård kan alltså skilja sig mellan olika platser. Det är därför bra att prata med just din kyrkogårdsförvaltning, så du vet vilka regler du ska förhålla dig till.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!