Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristersson: Polisläckorna mycket oroväckande

Statsminister Ulf Kristersson kallar uppgifterna om att poliser läckt till gängkriminella för oroväckande och säger att det finns en risk för att förtroendet för polisen sjunker.


En granskning från DN visar att personer fått sluta inom polisen efter att de misstänks ha läckt uppgifter till gängkriminella, som de också haft relationer med.

Tidningen har hittat minst fyra personer som klassats som säkerhetsrisker av polisen, som sedan också kunnat gå vidare till jobb på bland annat Domstolsverket, Försäkringskassan och Sis-hem.

Statsminister (M) Ulf Kristersson säger till TT att det är "mycket oroväckande information".

Finns det en risk att det här urholkar förtroendet för polisen?

— Det finns många stora risker och en sådan är att förtroendet för polisen sjunker, att man får en upplevelse av att det är maffialiknande metoder som infiltreras in i rättsväsendet. Det är väldigt allvarligt och det måste vi komma tillrätta med, säger han.

Kristersson vill i nuläget inte kalla det för ett hot mot rikets säkerhet.

— Det kan jag inte säga utifrån den här informationen, men blotta misstanken att sådana här kopplingar finns är skadliga för något som är så viktigt som polisen, säger han.

Han säger vidare att han är öppen för att det sker förändringar i hur polisen rekryterar, eller vilka kontroller som görs, om det skulle behövas.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har efter DN:s avslöjande kallat till möte med polisen kring uppgifterna.

TT
/
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!